Стартира изграждането на нов кръвен център в Бургас

Стартира изграждането на нов кръвен център в БургасСлед повече от 30 години чакане, Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология.
Процедурата по изграждането му вече е в ход. Осигурено е финансиране от Министерството на здравеопазването и е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.
Офертите ще се приемат до 20 август, а строителството ще започне през есента.
Изграждането на новия Кръвен център бе повече от наложително, обясняват от лечебното заведение.
Сега Отделението ползва няколко кабинета в бившата Първа поликлиника. Там е от построяването на поликлиниката през 1969 г.
Новото отделение ще се разположи в съществуваща сграда на болницата, която ще бъде основно ремонтирана. Тя се намира от задната страна на новото Инфекциозно отделение.
Проектът предвижда Кръвният център да има приземие и два етажа. Входовете за кръводарители и персонала ще бъдат отделни.
Ще има рампи за инвалидни и детски колички.
Обособени са три отделни сектора - кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци.
Между служебния вход и входа за донорите ще има регулиран достъп и пост за охрана и информация.
На първия етаж има чакалня за кръводарителите, помещения за медицински изследвания, четири кръводарителски поста, стая за възстановяване на дарителите, лекарски кабинети.
На втория етаж е разположена имунохематологичната лаборатория, където се диагностицират кръвни групи, антитела и проби за съвместимост. Там са кабинетите за началника на отделението, старша сестра, стая за мобилния екип, няколко склада, помещения за архив и сървър.
Ще бъде оборудвана и специална зала за промоция на безвъзмездното кръводаряване, където ще могат да се правят събирания, презентации, срещи с кръводарители и пациентски организации.
Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването, са в размер на 600 000 лв.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД