Болните от ревматоиден артрит няма да бъдат лишени от лекарства

Болните от ревматоиден артритняма да бъдат лишени от лекарстваБолните с ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и псориатичен артрит нямат основание за притеснения. Онези от тях, които са на терапия с биологични средства, няма да бъдат лишени от тях. Това заяви днес пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, който разговаря с пациенти от няколко организации по повод техния протест пред осигурителната институция тази сутрин. Д-р Петров категорично заяви, че НЗОК е готова да приеме представители на пациентите като страна в разговорите и консултациите, които ще проведе с националния консултант по ревматология в края на тази седмица.
Става въпрос за уточнения на детайли по новите критерии и изисквания на касата, които целят не лишаване на болните от лечение, а покриването на ясни критерии и качествено диспансерно проследяване, уточни подуправителят на касата.
От организацията на пациентите с ревматологични заболявания и още няколко пациентски организации алармираха за необходимостта от неотложни промени в Наредба 39 на здравното министерство за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Тези промени трябва да улеснят болните в подготовката на документите им за явяване пред комисия за започване на биологична терапия или за нейното продължение.
В момента наредбата предоставя ограничен набор от медицински процедури и изследвания, които не покриват и половината от необходимите изследвания за започване и продължаване на лечение с биологични медикаменти, които НЗОК изисква. За да се изпише биологично средство на пациент с ревматоиден артрит например, трябва да има поне две години давност на диагнозата от времето на поставянето й, което означава, че ако един болен има новооткрит, но тежък и агресивен ревматоиден артрит, диагностициран в момента, той трябва да изчака две години, за да има шанс за биологично лечение. В същото време целта на биологичната терапия е ранно включване в началото на заболяването с цел спиране или поне забавяне на структурната увреда и подобряване на нормалното функциониране и качество на живот.
В добавка, касата подготвя нови условия, които трябва да влязат в сила от 1 август. При смяната на едно биологично средство с друго при новите условия пациентите вече ще бъдат принудени да кандидатстват отново за лечение. Има и изискване поне две базисни (стандартни) терапии при ревматоиден и псориатричен артрит едното да е било метотрексат и всяка базисна терапия да е била приемана поне шест месеца, а не заедно общо шест месеца, както е било досега. С други думи, базисната терапия трябва да се е случила последната една година преди подаването на документите, като всеки медикамент самостоятелно и/или в комбинация трябва да е бил приеман за поне шест месеца. Това означава, че ако пациентът е приемал тази терапия преди повече от година в необходимата доза и продължителност и тя не е доказала своята ефективност или е довела до странични ефекти, това не се зачита и пациентът ще трябва да я приема отново.
Болните изразиха несъгласие със съществуващото изискване на касата лабораторните и образните изследвания в този случай да бъдат направени единствено в клинични лаборатории и структури за образна диагностика, които работят по договор с нея. Много ревматолози не желаят да ни диспансеризират, а прегледите са кратки и формални, оплакаха се още пациентите.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД