Уникална операция извършиха в УМБАЛ „Св. Анна”

Уникална операция извършиха в УМБАЛ „Св. Анна”Изключително сложна операция, уникална за България, беше извършена в УМБАЛ „Св. Анна” в София, съобщиха от лечебното заведение.
Жена на възраст 55 г. постъпва с обилно генитално кървене, 10 дни по рано е поставен коронарен стент по повод остър миокарден инфаркт и е на двойна антиагрегантна терапия (Брилик и Аспирин).
Жената е приета по спешност в УМБАЛ „Св. Анна” в София в Клиника по акушерство и гинекология.
При прегледа д-р Красимира Жекова от Клиниката установява наличието на миома на матката с големина 7x7 см.
Заради лекарствата, които пациентката приема след прекарания инфаркт, евентуална спешна хистеректомия би била високорискова, а спиране приема на Брилик и Аспирин крие висок риск от остра тромбоза на стента с фатални последици. Именно затова  е потърсен алтернативен подход за овладяване на кръвотечението
На разширен консилиум е взето решение да се извърши емболизация на двете маточни артерии инвазивно.
Д-р Низар Рифаи от Клиниката по кардиология, извърши манипулацията - емболизация на маточните артерии, със специални партикули (микрочастици ), с което се постигна блокиране на кръвотока двустранно. Кръвотечението е спряно и към момента жената се възстановява успешно.
Седмица по-късно контролната ехография показва, че размерите на миомния възел, причинил масивното кървене, са намалели от 7x7 см на 3.5x4 см.
Пациентката подлежи на последващо наблюдение и проследяване големината на миомата. По данни пълно излекуване се постига при 70% от случаите след успешна емболизация, уточняват от болницата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД