Откриват филиал на Варненския медицински университет в Шумен

Откриват филиал на Варненския медицински университет в ШуменМедицинският университет във Варна ще открие филиал в Шумен. Това решиха на днешното си заседание депутатите от парламентарната здравна комисия. В него ще се обучават 80 медицински сестри и 80 акушерки. От Министерството на образованието отбелязаха, че в града са налице съответната материална база и необходимите преподаватели.
Предложението бе адмирирано от ръководствата на БЛС и БАПЗГ. Зам.- председателят на Лекарския съюз проф. Огнян Хаджийски посочи, че липсата на професионалисти по здравни грижи в страната е сериозен проблем за лечебната дейност.
Той отбеляза, че в дори в болница като „Пирогов”, където работи, има недостиг на кадри, а част от сестрите са в пенсионна възраст. Какво остава за регион като Шумен, попита лекарят.  Председателят на БАПЗГ Милка Василева пък заяви, че се надява депутатите да вземат такива управленски решения, които да осигурят оставането на новозавършилите професионалисти по здравни грижи в България.
Депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Петров отбеляза, че при следващото такова искане за откриване на нов филиал би било добре народните представители да разполагат със статистика колко от новозавършилите професионалисти по здравни грижи остават да работят в страната. Неговият колега д-р Дарин Димитров изрази притеснение, че нивото на акушеро-гинекологичното отделение в областната болница в града не е най-високото и това би затруднило обучението на акушерките. Според него при следващото такова искане за откриване на филиал би трябвало да се обърне повече внимание каква е базата за обучение. Д-р Емил Райнов от БСП пък каза, че има нужда от повече специалисти по здравни грижи, но трябва да се помисли как тези хора да бъдат задържани в България.
Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков каза, че през периода 2009 – 2014 г. „Здравни грижи" са завършили 4210 души. При тях безработицата е само 2,28%. От тях в осигурителната система са включени 81% на среден осигурителен доход 718 лв. Средният успех на дипломата на влезлите в тези специалности е 5.00, което показва, че това са сравнително добри студенти. Т.е. истинският проблем е как да ги задържим в България, заяви той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД