Гърция спря износа на 25 лекарства

Гърция спря износа на 25 лекарстваГърция реши да спре износа на 25 лекарства, заради опасността малките налични количества да доведат до хуманитарна криза. Причината за това е повишеният реекспорт на тези препарати. От гръцкото министерството на здравеопазването обявиха, че ще следят внимателно ситуацията в страната през следващите 15 дни, защото има ясни доказателства за злоупотреби с паралелния износ. Говорителят на институцията не уточни кои са медикаментите, чийто експорт ще бъде спрян.
Междувременно търговците на лекарства в Гърция обявиха, че все още не са информирани за налагането на такава забрана. Според тях подобна мярка не е необходима, защото в границите на ЕС реекспортът е разрешен. На обратното мнение са представителите на фармацевтичните компании, които подкрепят забраната с мотива, че това ще предотврати криза в сектора. Те призоваха за извънредни мерки, предвид извънредните обстоятелства, за да се гарантира достъпа на пациентите до медикаменти.
„Ройтерс” отбелязва, че в страната има затруднения със снабдяването с лекарства от близо месец насам, заради банковата криза. Причината е, че властите наложиха забрана на компаниите да изнасят пари извън Гърция. Кризата се подсилва и от факта, че от декември 2014 г. лечебните заведения и държавният осигурителен фонд са натрупали задължения към фармацевтичната индустрия за около 1,1 млрд. евро. Компаниите обаче обещават да не спират доставките.
Проблемите с паралелния износ са на дневен ред и в България. На няколко пъти медикаменти изчезваха от нашите аптеки, след като търговци на лекарства ги препродаваха в чужбина, заради по-високите цени там. Миналата година парламентът прие законодателни промени, които ограничиха реекспорта, но Конституционният съд ги отмени. В момента Министерството на здравеопазването готви ново предложение за ограничаване на паралелния износ. Очаква се то да бъде внесено с промените в Закона за лекарствата, които предстои да бъдат одобрени от правителството.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД