МЗ ще финансира национална програма за детско здраве

МЗ ще финансира национална програма за детско здравеВчера ръководството на Министерството на здравеопазването валидира финансирането на националната програма за майчино и детско здравеопазване. Това съобщи в интервю за Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той заяви, че през следващите пет месеца ще бъдат вложени 2 млн. лв. в масов слухов скриниг и изследване на ретинопатия на новородените.
Парите ще бъдат използвани също така за скринигова програма за откриване на аутизъм при децата до 3 години и обучение на семейни лекари и психиатри. По думите му, във всяка областна болница ще има екипи от психолог, социален работник и медицински специалист. Този екип ще прави медико-социален план за терапията на малките деца с хронични заболявания. В университетските болници ще бъде финансирано създаването на високопрофилирани екипи за заболявания като ендокринология, онкология, сърдечносъдови болести и др. Те също ще се занимават с изготвянето на медико-социален план за лечението на децата и начина им на живот.
Министърът посочи, че това е нещо, което правителството прави за първи път в България и затова малко го интересува какво мислят депутатите от опозицията за реформата. „Вчера в пленарната зала слушах тежки изстъпления от страна на опозицията. То обиди, то квалификации, то една жлъч се лее. Не ми пукаше, защото точно два часа преди това валидирахме финансирането на националната програма за майчино и детско здравеопазване”, каза той.
Запитан как подобни скринингови програми ще бъдат изпълнявани в условията на липса на специалисти д-р Москов заяви, че проблемът действително е сериозен. Няма лекари по определени специалности, призна той. Министърът отбеляза, че едно от нещата, които правителството прави за да реши този проблем,  е да промени начина на специализация. Той напомни, че в момента младите лекари не си плащат за да учат, а се назначават на работа. Таксата от 180 лв., която те плащат, от миналия месец за специалностите, които са най-дефицитни, се заплаща от министерството. Ангажиментът, който сме поели е, че от есента ще направим така, че и останалите специализиращи да бъдат освободени от тази такса. Тази такса от 180 лв. обаче едва ли ще бъде причината на младия човек да остане в България. Това е облекчение и правителството ще го направи, защото все пак са някакви пари, които тези млади хора могат да използват за нещо друго. За да останат в България те трябва да получат усещането и надеждата, че това няма да продължи да бъде същата територия без закон, без държава и без справедливост, заяви д-р Москов. Той добави, че моралът в политиката се измерва с изпълнението на поставените цели. Според него, когато младите хора видят, че това се случва, тогава те ще вземат решение да останат в страната.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД