Дела за убийства се бавели заради липса на съдебни лекари

Дела за убийства се бавели заради липса на съдебни лекариЗаради липса на съдебни лекари се бавят делата за много убийства. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в интервю за bTV. Той отбеляза, че в Северна България, в районите Видин, Монтана, Ловеч, има дела за убийства, които не могат да приключат, защото няма кой да извърши съдебномедицинската експертиза.
Прокурорът добави, че този район на страната се обслужва от един единствен съдебен медик.
Цараров също така коментира, че проблемът с липсата на вещи лица е прозаичен, но и доста сериозен. Той заяви, че е направена проверка на дейността на Окръжна прокуратура в Бургас по отношение на случаите на забавените дела с починалите в града две новородени.
По думите му, установено е, че от 14 септември миналата година са разпратени писма до 90% от здравните заведения в страната за търсене на вещи лица, но такива така и не са намерени. Цацаров отбеляза, че може да премести делата от Бургас в София, но това не би имало особен смисъл. Нали и в София сме търсили съдебни медици. Добре, тук има една тотална
колегиалност, при която е много трудно да намериш лекар, който да ти даде експертиза срещу обвиняемия, отбеляза той.
На въпрос дали може да се викат вещи лица от чужбина Цацаров отговори, че това не е нужно, защото ние имаме такива. Трябва ли да търсим съдебни медици от чужбина за убийства или по-скоро трябва да мислим за промяна в организацията на съдебната експертиза? Нали виждате кое е малкото и конкретното, което трябва да се промени, попита той. Прокурорът добави, че депутатът от Реформаторския блок д-р Димитър Шишков и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов са се ангажирали да променят законодателството, за да бъдат отстранени проблемите около съдебномедицинската експертиза.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД