Текат проверки в болници за фалшиви хоспитализации

Текат проверки в болници за фалшиви хоспитализацииТекат усилени проверки на болници и аптеки, обяви пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.
Само преди месец варненският онкодиспансер и столичната онкохематология бяха дадени за разследване на икономическа полиция, като лечебните заведения станаха клиенти и на прокуратурата. Причината за това са съмнения за фалшиви хоспиталзации.
На фона на тази новина от НЗОК са подсилили проверките, особено в лечебни заведения, които са оценени като рискови заради подадени срещу тях сигнали.
Стана ясно, че за момента съмнения падат върху дейността на 5 - 6 болници, но Петров отказа да „подскаже" в кои градове са тези лечебни заведения.
Той все пак допусна, че в хода на проверките броят им може да нарасне.
Засилен контрол е една от мерките за оптимизиране на разходи в сектора, изтъкна подуправителят на НЗОК, като обясни, че от Касата се стараят да намалят дефицита за тази година, предаде КРОСС.
Повечето мерки са насочени към смаляване на разходите оттук нататък до края на годината, стана ясно от думите му.
Според медика това може да се случи с прецизиране на лечението, което не означава лечение на по-малко хора, а по-оптимално третиране.
За пример Петров даде тенденция в онкологията - там често се изписвали много по-скъпи препарати, които в повечето страни се използвали за втора линия на лечение, ако тези от първа не дават добър резултат. У нас обаче директно се пристъпвало към тях, макар високата им цена и необоснованата им нужда.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД