СЗО постави алергиите на четвърто място сред хроничните болести в световен мащаб

СЗО постави алергиите на четвърто място сред хроничните болести в световен мащабСЗО поставя алергията на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30%  и 40% от европейците са алергични, като броят на засегнатите се е удвоил за последните две десетилетия, сочат данни от проучвания на експертите. Бронхиалната астма, атопичният дерматит, алергичният ринит и други видове алергии вече са честа патология, като според специалистите увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда -  драстично замърсяване на въздух, почва и вода и  всекидневен контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, които не са съществували преди.
Данните сочат още, че наред с увеличаването на честотата на алергиите значително се разширява и възрастовата граница на пациентите.
Свръхчувствителност може да се появи както в детството, така и в по-напреднала възраст, посочват медиците и подчертават изключителното значение на навременното поставяне на диагноза и адекватната терапия. Като пример те дават алергичния ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза и в 40% от случаите - бронхиална астма в по-късен период от живота. Ако се лекува навреме и адекватно обаче, честотата на развитие на бронхиалната астма е много ниска, уверяват медиците. Навсякъде в Европа специалистите обръщат все по-голямо внимание на алергиите при децата и тийнейджърите и настояват за адекватни превантивни мерки. По обобщени данни 10-20% от подрастващите на възраст 13-14 години на Стария континент страдат от тежък алергичен ринит и това разпространение се увеличава в повечето развити страни. Също така статистиката потвърждава, че при децата под 4-годишна възраст 40% от екземите са свързани с хранителна алергия, която от своя страна може да прогресира в респираторна, а в 17% от случаите на астма са свързани с хранителна алергия. С напредването на възрастта опасността от развитието на астма е налице поне при половината от децата с ранни прояви на някаква алергия, а две трети от децата с екзема имат и прояви на алергичен ринит, който не трябва да бъде подценяван като фактор за по-сериозно усложнение в по-късна възраст, алармират още медиците. Тези тенденции трябва да се осмислят правилно и да провокират адекватни и далновидни здравнополитически решения, настояват те.
До 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест, сочат прогнозите на СЗО. По данни на Българското дружество по алергология  от алергичен ринит в България боледуват около 20-25%, от бронхиална астма - 8-9% от населението, като честотата е два пъти по-висока при децата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД