Тотална липса на анестезиолози у нас констатира БЛС

 Тотална липса на анестезиолози у нас констатира БЛСТотален дефицит на лекари има във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз вчера. Цели области вече са без медици от възлови направления. Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските дори хирурзите са кът. Затова на много места скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.
В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.
При 252 родилни отделения и клиники в страната неонатолози има само в пет града. Това са София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници. Общият им брой е 42-ма. Заради дефицита им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца. Родилните отделения в тях вече получават по-малко пари от здравната каса”, пише изданието.
Сериозен е проблемът и с анестезиолозите. Няма да има кой да ни слага упойките след пет години, ако не се увеличат заплащанията на тези специалисти и им се предостави нова и модерна техника. Това прогнозираха от Научното дружеството по анестезиология и реанимация.
Средно по 1,6 анестезиолози се падат на една болница у нас при норматив за страните от Европейския съюз за работа в една хирургична зала да има поне двама. Евростандартът изисква на 10 000 души най-малко 40 такива лекари. Това означава, че страната ни се нуждае от 29 200, изчислява публикацията, като допълва, че по данни на Българския лекарски съюз анестезиолозите в страната, които все още практикуват професията, са между 700 и 800.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД