Министър Москов: Когато ресурсите за здравеопазване се разпределят между 400 болници, се получават лоши резултати

Министър Москов: Когато ресурсите за здравеопазване се разпределят между 400 болници, се получават лоши резултатиКогато ресурсите за здравеопазване се разпределят между 400 болници, се получават лоши резултати. Това каза по време на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от информационните агенции. Той отбеляза, че начинът да се подобрят здравните показатели на хората в България е ресурсите да се концентрират в определено количество модерно оборудвани здравни заведения. По думите му, качество на услугата се постига при съсредоточване на държавни средства, кадрови капацитет и възможност за европейско финансиране.
Д-р Москов изрази надежда, че до края на юли парламентът ще гласува промените в Закона за лечебните заведения. По думите му темата за приватизацията или навлизането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.
По отношение на задържането на млади специалисти в лечебните заведения д-р Москов каза, че това може да стане ако те предлагат добри условия на работа. По думите му, едва ли някой млад лекар ще остане у нас само заради това, че МЗ поема месечната му такса за специализация от 180 лв. Според него важно е също така болниците да разполагат с добра апаратура и да гарантират на лекарите, че доходите им няма да спадат и ще бъдат чисти, а не от търговия с пациентите.
Министърът отбеляза, че ще бъде прекратена практиката, открита във варненската онкоболница, вместо лекарствата да стигат до пациентите, те да бъдат продавани. Едно е сигурно: че това, както е било досега там, нито ще продължава, нито ще може да продължи. Резултатът, от една страна, от проверката на здравна каса, и от друга - действията на прокуратурата, навяват доста тежки мисли. Самата болница ще се произнесе и по заключенията на НЗОК, и на прокуратурата, ще изчакаме техния отговор. Случващото се в болницата е криминално, дори не е нарушение на добрата практика. Оставите парите, макар че и това е важно, но какво се случва с пациентит“, коментира той.
Д-р Москов заяви, че има резултати от проверките и на други болници в страната. По думите му, при някои от тях резултатите са добри, при други лоши, а при трети - отвратителни.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД