Българите доплащат почти половината от разходите за здраве от джобовете си

Българите доплащат почти половината от разходите за здраве от джобовете сиБългария трябва да подобри ефективността на разходите в системата на здравеопазването, и по-специално чрез преразглеждане на ценообразуването на здравните грижи и укрепване на извънболничната и първичната медицинска помощ. Това се посочва в препоръките на Европейската комисия, свързани със здравния сектор. Те, както и докладът към тях, бяха представени от Филип-Михал Домански, представител на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към ЕК на днешното заседание на консултативния съвет към МС „Партньорство за здраве“. Домански коментира, че „плановете за реформа в здравеопазването на правителството съвпадат с препоръките на Европейската комисия“, информират от пресцентъра на здравното министерство.
По време на събитието беше представен и докладът на Световната банка за финансирането на здравния сектор в България. По думите на постоянния представител на Световна банка за България Антъни Томпсън, основен проблем за страната остава, че в България се харчат два пъти повече пари, отколкото има в обществените фондове. В момента официално разполагаме с 3,9 млрд. лева годишно, но харчим 7 млрд. лв.
А това идва да покаже, че българите доплащат почти половината от разходите за здраве директно от джоба си. Ако искаме да изчистим и подредим системата, първото условие е да разполагаме със 7 млрд. лева обществени средства, допълни още той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД