Скъпо плащаме за здраве на морето

Скъпо плащаме за здраве на моретоС трайното настаняване на лятото се активизират темите, свързани с медицинското обслужване по морските ни курорти. Плажът е единственото място, на което летуващите във Варна и околните курорти могат да получат безплатна медицинска помощ. От 1 юни до 30 септември на охраняемите ивици в града, в Св. св. Константин и Елена, Кабакум и Златни пясъци работят 35 медицински пункта, осигурени от общинското ДКЦ 1 "Св. Клементина". В тях от 8 до 18 ч. дежурят 10 лекари, двама фелдшери и 40 медсестри, а за превоз на спешните пациенти от курортите до града са ангажирани 3 реанимобила.
Често на плажа съвет от докторите търсят и туристки, чиито деца са просто с хрема.
Причината е, че визитата в медицински кабинет в комплексите край Варна излиза твърде скъпо, защото нито една от регистрираните 15 практики не работи със здравната каса. Затова първичен преглед и рецепта при настинка или стомашно разстройство струват от 100 до 120 лв., а контролната визита е 50 лв. - колкото е платена консултация с професор във варненските клиники. Инжекциите излизат 15-20 лв., обработките на рани - 40 лв., а ако трябва да се намести и гипсира счупен крайник - сметката достига и 700 лв. Тежките случаи се откарват към болниците във Варна, като частните линейки вземат за превоза по 1 евро на километър.
Спасителен вариант за почиващите българи е да стигнат до Варна и да посетят личен лекар. Ако носят здравните си книжки и са редовни платци, дължат за преглед само 2,90 лв. потребителска такса. Ако са забравили документа, плащат 15-20 лв. за джипи и 30-50 лв. за специалист. В градските поликлиники поставянето на инжекция е 5-10 лв., превръзката струва 15 лв. Леките ортопедични интервенции излизат от 150 до 300 лв.
В курортите всяко лято шетат и нелегални доктори - най-често гастрольори от вътрешността на страната, които работят в комбина с таксиджии и хотелски служители.
Те преглеждат в хотелски стаи, нямат ценоразпис и прибират на око по 200-300 евро за преглед. Жертвите са предимно чужденци от трети страни, защото туристите от ЕС имат застраховки, здравноосигурителни карти и си знаят правата. Покрай отлива на руснаци това лято нелегалният бизнес е в застой, коментират медици от легалните курортни практики. Според тях плащанията на ръка вече са сведени до минимум, защото кабинетите имат договори с чуждестранни застрахователи, повечето от които им изплащат сумите за лечение на туристите по банков път.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД