Приватизацията на лечебни заведения се отлага

д-р МосковСутринта на председателски съвет г-н Москов пред всички пое ангажимент да изтегли този проектозакон, независимо че има своите аргументи, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата. Това заяви по време на парламентарния блиц-контрол министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков относно политиката на правителството по отношение на приватизацията на лечебни заведения. Аргументацията на премиера за оттеглянето на предложението за приватизация беше: В рамките на няколко години с милиарди се качват разходите в здравеопазването, над 4 млрд. в момента харчим като държава и отделно около 48% си доплащат. Значи към 8 млрд. влизат в тази система, дали са болници или лечебни заведения, както и да го казвате, огромни суми. И действително, течовете в касата, пътеките в частните болници, и то предимно скъпоструващи, са предмет на тази реформа, която ние ще дебатираме.
Но за да не харчим вашето време, стъпвам на това, което министър Москов заяви пред председателския съвет сутринта – че ще оттегли именно тази част, за да няма напрежение в другите сфери, в които всички, както вие казвате, не само че не сме се справили добре, но ако сега не се реформират, ще станат и 4,5 млрд., защото такива са настроенията.
Преди да зададе въпроса си, червеният депутат от своя страна обрисува с черни краски здравната ни система, като посочи за основен виновник за неблагополучията частния бизнес: През 99-та година беше дадена възможност за частен бизнес в здравеопазването. За тези 16 години парите се увеличиха над 1000%, които плащат гражданите за здравеопазване. Отделно около 45% над тези пари се плащат под масата и в частните заведения, не през здравната каса.  За последните 5 години парите, които отиват от здравната каса в частните лечебни заведения се увеличиха двойно – от 15% на 30%. В последните месеци с лимитите държавните, обществените, публичните лечебни заведения бяха ограничени да получават ресурси от здравната каса. В цялата тази ситуация се внася идея за приватизация. Усещането е, че се създава ситуация, която работи в полза на частния бизнес в здравеопазването, т.е. търговията със живот и здраве, коментира Миков.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД