Почина 6-годишното дете, болно от дифтерия

Почина 6-годишното дете, болно от дифтерияШестгодишното дете, което се разболя от дифтерия в Испания, почина, въпреки едномесечните опити на лекарите да спасят живота му.
Това съобщиха днес от болницата Вал д'Хеброн в Барселона. Така за първи път от три десетилетия насам насам вирусът взема жертва в Европа.
За първи път от 30 години на Стария континент бе регистриран случай на дифтерия.
Момчето беще диагностицирано със заболяването в началото на месеца, като до всички европейски държави е бе изпратено искане за доставка на налични лекарства, тъй като Испания не разполага с такива.
Тогава медиците спасиха детето с препарат с изтекъл срок на годност, предложен от Франция. Животоспасяващ антитоксичен серум бе предоставен и от Русия.
Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край.
Това е силно заразна болест, която се разпространява при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. Симптомите са възпалено гърло, слаба треска и налеп върху сливиците, фаринкса и носа.
Дори когато се лекува своевременно и ефективно обаче, дифтерията оставя след себе си тежки усложнения. И до днес единственият сигурен начин за предпазване от болестта и последиците от нея е имунизацията.
Според експертите случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ от имунизация.
През 2013 г. около 84% от децата по целия свят са получили 3 дози от ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш или така наречената DTP3 ваксина, която ги предпазва от тежки инфекциозни заболявания, водещи до фатален край.
До 2013 г. 129 държави са достигнали минималното препоръчано от Световната здравна организация покритие на DTP3 ваксината от 90%.
Независимо от това, пропуски в имунизационните календари продължават, подхранвани от колебанието на десетки родители, които отказват да ваксинират децата си с аргумента, че това може да доведе до странични ефекти.
Лекари и експерти предупреждават, че разрастването на антиваксиналното движение може да струва животи, причиняващи смъртта на хиляди хора от ваксинопредотвратими заболявания, които, макар и от миналия век, още не са ни забравили.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД