Сериозни нарушения в някои болници констатира НЗОК

Сериозни нарушения в някои болници констатира НЗОКВсе повече сериозни нарушения констатират при проверки в лечебните заведения инспекторите на здравната каса.
В последно време, при извършването на проверки на договорни партньори за болнична медицинска помощ, контролиращите екипи се натъкват на сериозни нарушения, които са довели до неправомерното изразходване на обществения ресурс на институцията, става ясно от съобщение на НЗОК до медиите.
При извършена проверка през май в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София експертите констатирали изготвянето на стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти.
Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека, по която са хоспитализирани - например всички пациенти са с кръвно налягане 130/80 или им е предписана идентична терапия.
За първото тримесечие на 2015 г. от лечебното заведение са отчетени към 2125 пациенти или с 1695 повече от реално преминалите.
СБАЛХЗ разполага със 70 легла в отделението по клинична хематология и на практика е невъзможно да бъдат хоспитализирани отчетените към НЗОК значително по-висок брой пациенти.
Възникват съмнения за фалшификации на медицинска документация в големи размери чрез отчитане на нереален брой пациенти, които не са преминали по клинична пътека, но лечебното заведение е получило неправомерно заплащане от НЗОК за дейност, която реално не е извършена от него.
Отчетената сума от 35 085 лв. няма да бъде изплатена на лечебното заведение.
НЗОК е уведомила Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за нарушенията.
Не по-малко фрапиращо нарушение е констатирано от проверяващите в Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Антонов Марков" във Варна, съобщават още от касата.
Там инспекторите открили, че лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи.
В документите е посочено едно количество, а в медицинската документация на пациентите (температурен лист) е записано друго количество, което е по-малко от изписаното и отпуснато от болничната аптека.
В някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на Клиничната онкологична комисия.
По предварителни данни сумата от 29 615 лв. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от пет месеца.
При извършената проверка се е установило също, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и неоснователно е получило сума в размер на 50 301,83 лв. за опиоидни аналгетици по Клинична процедура (КПр) №6 „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“.
Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв.
За констатираното са уведомени Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит“, информират от НЗОК.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД