Искат по-унифициран пакет за профилактични прегледи

Искат по-унифициран пакет за профилактични прегледиПакетът на профилактичните прегледи трябва да е по-унифициран, отколкото е в момента. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. Той отбеляза, че сега пакетът е диференциран по възрасти и затова хората се подлагат на различни видове изследвания. По думите му, трябва да се правят едни и същи неща при повече хора, а това, което е диференцирано като изследване, да бъде по-малката част. Според него по този начин ще има повече яснота какво е здравното състояние на гражданите. Той добави, че преди няколко години нещата са били организирани именно по този начин, но след това по необясними причини са били променени.
Доц. Киров каза, че ако пакетът на профилактичните прегледи се разшири, ще е необходим допълнителен финансов ресурс. Повече пари ще са необходими и ако се увеличи броят на хората, които си правят задължителната годишна профилактика. Той обаче изрази скептицизъм, че ще бъдат осигурени повече средства, като напомни, че държавата в момента плаща само половината вноска за хората, които осигурява и има намерение да я увеличава с едва 5% на година.
По отношение на идеята, споделена от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, че трябва да има специален почивен ден, в който работещите да може да отидат на профилактичен преглед, доц. Киров каза, че това не е новост. Той отбеляза, че пред 5-6 години сдружението е направило точно такова предложение. По думите му, добре би било да бъдат създадени някакви условия, които да улеснят работещите. Според него е хубаво да има предварителна уговорка между джипито и пациента кога да се извърши профилактичният преглед. Това може да стане през интернет, по телефона, а може и на място или през близък човек. Хората в активна възраст са ангажирани и времето им трябва да бъде оптимално използвано, каза той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД