Да се намалят цените на пътеките само за болници със свръххоспитализации, предлага БЛС

д-р Венцислав ГрозевИзваждането на дейности и процедури от болничната в извънболнинчта помощ е скрито намаляване на цените. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев, като добави, че това е една от причините съсловната организация да не е съгласна с тази мярка. Той също така отбеляза, че извънболничната помощ в огромната си част не е готова нито кадрово, нито с апаратура, да поеме извадените от болниците дейности и процедури. По думите му, ако това се случи сега, пациентите ще бъдат подложени на риск. Колегите не са готови да поемат такава компетентност в действията си относно дадени болестни състояния, заяви д-р Грозев. Той отбеляза, че по принцип Лекарският съюз е съгласен, че някои дейности и процедури могат да бъдат прехвърлени в извънболничната помощ, но това трябва да стане най-рано след половин година, за да могат нещата да се подготвят.
Д-р Грозев каза, че по данни на НЗОК дефицитът в бюджета може би ще бъде 180-200 млн. лв. От касата са изчислили, че при изваждането на дейности от болниците ще бъдат спестени около 35 млн. лв. Вариантът за една такава ситуация е актуализация на бюджета.
Истината е, че бюджетът е планиран с дефицит горе-долу в тази цифра, заяви той, след което попита защо лекарите от болничната помощ трябва да са отново тези, които да дотират системата.
Много рано е да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК. Това заяви членът на Надзорния съвет на касата и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Според него преди да се стигне до актуализация на бюджета, трябва да се използват всички останали механизми за намаляване на разходите. „Относно притесненията на д-р Грозев, колегите обсъждат един такъв вариант -  т.нар. амбулаторен случай, който се решава в болница. Това означава, че можем да дадем право на болницата да извършва такъв тип високоспециализирани изследвания, които в момента се правят в болнични условия. Те пак ще бъдат в рамките на болницата, но без да лежи човек. Същите хора, които са го правили в момента, ще могат да го правят и в бъдеще със същата компетентност, квалификация и снабдяване с апаратура, каза той.
Д-р Пенков отбеляза, че не е редно да се намалят цените на клиничните пътеки с 18%, каквото предложение има. Той обясни, че има болници, които са прецизирали приема на пациенти и работят в условия на ефективност. „Защо трябва да ги наказваме и тях? Предложение, което ще направя, е да помислим можем ли да намалим тези клинични пътеки, по които има най-голям излишен прием за болниците, които го правят, заяви той.
В отговор д-р Грозев каза, че подкрепя мнението на д-р Пенков. Според него трябва да се направи анализ кои точно болници по кои пътеки са надвишили обемите. От думите му стана ясно, че надзорът на НЗОК се е съгласил с БЛС, че не е редно заради 10-15 болници да страда цялото болнично здравеопазване.
Д-р Пенков пък каза, че в момента касата извършва проверки на дейността на болниците. Той съобщи, че в резултат на проверките прокуратурата е започнала разследване на няколко лечебни заведения за измами, свързани с болничната дейност.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД