Още случаи на дифтерия в Испания

Още случаи на дифтерия в ИспанияЛаборантите от Агенцията за обществено здраве в Каталуния съобщиха за още един ваксиниран, но заразен възрастен мъж от обкръжението на откритите преди седмица инфектирани с дифтерия осем деца.
Диагнозата на мъжа е поставена след изследване на около 30 възрастни, близки роднини на 8-те деца, носители на дифтерия. Той от своя страна би могъл да зарази още хора, най-вече неваксинирани.
Източникът на заразата е 6-годишно момче от Хирона, което още се бори за живота си.
Въпреки че внезапното изникване на инфекцията всява паника както в Испания, така и в цяла Европа, лекари са обнадеждени, че ще успеят да овладеят ситуацията.
Практически те отрекоха възможността от масово разпространяване на заразата сред още деца и възрастни и обещават, че до 7 дни случаят ще бъде затворен.
В началото на седмицата испанските медии алармираха, че за първи път от 30 години на Стария континент е регистриран случай на дифтерит - дете на 6 години изпадна в тежко състояние след заразяване. Неговите родители предпочели да не го ваксинират срещу дифтерия и други животозастрашаващи инфекции.
Тогава до всички европейски държави бе изпратено искане за доставка на налични лекарства, тъй като Испания не разполага с такива.
Болното дете беше спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция. Животоспасяващ антитоксичен серум предоставиха и от Русия.
Дни след това стана ясно, че още деца са били инфектирани. Те не са болни, но пренасят причинителя на болестта и са опасни за хората около себе си.
Според експертите случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ от имунизация.
През 2013 г. около 84% от децата по целия свят са получили 3 дози от ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш или така наречената DTP3 ваксина, която ги предпазва от тежки инфекциозни заболявания, водещи до смърт.
До 2013 г. 129 държави са достигнали минималното препоръчано от Световната здравна организация покритие на DTP3 ваксината от 90%.
Независимо от това, пропуски в имунизационните календари продължават, подхранвани от колебанието на десетки родители, които отказват да ваксинират децата си с аргумента, че това може да доведе до странични ефекти. Лекари и експерти предупреждават, че разрастването на антиваксиналното движение може да струва живота на хиляди хора, които ще се заразяват с ваксинопредотвратими заболявания, които, макар и от миналия век, още не са ни забравили.
Дифтерията представлява инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Corynebacterium diphtheriae, която обикновено засяга малки деца, но е опасна и за възрастните хора.
Тя се разпространява чрез дихателните пътища чрез кашляне и кихане и има висока смъртност - един от всеки десет заболели умира.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД