Джипита смятат, че профилактиките само отчитат дейност

д-р Гергана НиколоваДейностите, които са включени в профилактичните прегледи, са крайно недостатъчни и не удовлетворяват нуждите на пациентите. Това коментира пред Bulgaria on air д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари.
Според нея прегледите не са съобразени с пола и възрастта на хората и профилактиките нямат никакъв ефект, а само отчитат дейност.
Това е основната причина гражданите да пропускат задължителните здравни проверки, а това може да им коства скъпо впоследствие, допълни Николова.
По думите й рестриктивните мерки няма да имат особени резултати. Трябва да се обърне повече внимание на значимите и сериозни заболявания и навременното им откриване, категоричен е експертът.
Д-р Николова отрече мнението, че хората неглижират здравето си, напротив – според нея българите сериозно се интересуват от здравословното си състояние.
Предвидените мерки трябва да се съобразят с финансирането на касата, за да не бъдат връщани пациенти, уточни тя. По думите й лимитирането на дейностите е възможно, защото средствата за профилактика се отпускат на база на миналогодишните прегледи, които са били под 50% за 2014 г.
Според нея общопрактикуващите лекари ще успеят да поемат потока от пациенти, ако значително нарасне броят на прегледите и пациентите.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че работодателите твърдо подкрепят по-строгите мерки на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов при пропускане на задължителните прегледи.
Според Велев финансовите ресурси в здравеопазването постоянно нарастват и е необходимо правилното им изразходване.
Експертът подчерта, че ако всеки работещ получи по един работен ден, за да се подложи на всички необходими изследвания, брутният вътрешен продукт ще се намали с около 350 млн. лева. Това означава държавният бюджет да се ощети с близо 130 млн. лева годишно.
Велев е на мнение, че трябва да се използва възможността за гъвкаво работно време, за да не се увеличават почивните дни и да се търси по-голямото съдействие на службите за трудова медицина.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД