Клиничните пътеки няма да поевтиняват

Клиничните пътеки няма да поевтиняват Това решиха на поредната дискусия по темата представителите на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК. Още не е ясно обаче какви точно мерки ще се предприемат, за да се вмести НЗОК в бюджета си за тази година.
В началото на месеца от осигурителната институция настояха клиничните пътеки да поевтинеят с близо 20 на сто.
Повод за промените е нарастващият недостиг на средства в портфейла на НЗОК, който вероятно ще доведе до актуализация на бюджета й с около 200 млн. лв. и тази година.
Засилва се и кризата със средствата на отделните болници, като според експертите редица общински лечебници може да затворят врати още тази година.
Само през май общо 102 болници в страната са поискали актуализация на бюджета си. Одобрение обаче са получили само 76 от тях, тъй като и касата за поредна година няма да може да се вмести в гласуваните от Народното събрание средства.
На част от тях още при предишното заседание на Надзора е взето решение за отпускане на близо 114 млн. лв. и приспадайки ги оперативното ръководство на касата ще иска от властта още около 67 млн. лв. допълнителни средства. Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на НЗОК.
От БЛС още тогава заявиха, че такава мярка може да има много тежки последици върху родното здравеопазване.
Според съсловната организация намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги.
За да се спестят средства, НЗОК обмисля около 100 клинични пътеки и процедури да бъдат извадени от болниците и пренасочени в доболничната помощ, където лечението излиза по-евтино.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД