С 10% по-малко ще се плаща на болниците за леките случаи

С 10% по-малко ще се плаща на болниците за леките случаиС 10% по-малко ще се плаща на болниците за леките случаи. Това е едно от предложенията на здравната каса към лекарския съюз, което ще се обсъжда утре.
Причината за рестриктивните мерки е изначално заложеният дефицит от 200 млн. лв. в бюджета на НЗОК.
С намаляването с 10% на всички пътеки, ако лекуваните пациенти са леки, касата очаква да спести от юли до ноември 44,3 млн. лв. Селектирането на болните ще се прави най-вече на база придружаващи заболявания.
Освен това от фонда предлагат още няколко мерки, чийто ефект ще е спестяването на 54 млн. лв. от юли до края на годината.
Първата е да се изведат в извънболничната помощ 21 пътеки, като 14 от тях ще останат в пакета за болнична помощ, а останалите 7 ще се причислят към специализираната извънболнична помощ и няма да са свързани с престой в болница.
Съответно при всички тях ще се редуцират цените. Например пътеката за диагностика и консервативно лечение на глухота при възрастни от 300 лв. ще е с нова стойност от 124 лв.
Консервативното лечение на глаукома от 273 лв. ще се редуцира на 150 лв., а оперцията на 293 лв. При консервативна терапия за съдова недостатъчност се предвижда касата да плаща вместо 475 лв. - 120 лв.
Сред другите пътеки с подобна съдба е речева рехабилитация след ларингектомия с нова цена 195 лв., операция за перде - 270 лв., тежък псориазис – 390 лв., лечение на продължителна бъбречна колика - 84 лв. и т.н.
От НЗОК предлагат да отпаднат изцяло три пътеки - „Нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно изследване", „Консервативно лечение с простагландинови/простациклинови деривати при съдова недостатъчност" и „Консервативно лечение на световъртеж".
Причините са ниската използваемост или наличието на подобна пътека. От НЗОК искат още да изведат извън болниците и определени изследвания, които сега са заложени в 16 пътеки за лечение на пикочо-половата система, бъбреци, панкреас, щитовидна жлеза и др. Много често терапията при тези проблеми завършва в рамките само на определени изследвания, а касата плаща много повече - цялата пътека.
С извеждането на изследванията отделено фондът ще дава много по-малко пари за тях.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД