Пациенти без профилактични прегледи да плащат по-високи осигуровки, иска министър Москов

д-р Петър МосковПациенти, които не ходят на редовни профилактични прегледи, да бъдат санкционирани. При когото се установи, че има пропуски в годишните профилактични прегледи или да плаща по-висока здравна осигуровка, или ако се разболее, да си заплати лечението.
Това предложи здравният министър д-р Петър Москов по време на здравен форум, който се проведе в Народното събрание. От дискусията стана ясно, че в 80 общини в страната няма аптеки, които да предлагат онколекарства, в 50 общини липсват аптеки, които осигуряват инсулин, а 39 общини са без аптеки, които да отпускат лекарства за хронични заболявания.
Информацията съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова и посочи като основен проблем у нас липсата на добра връзка между лекар, фармацевт и пациент.
Всеки втори в Европа, който е с хронично заболяване, приема неправилно своята терапия, се изтъкна по време на форума. Въпреки тревожните данни, които редовно се представят като резултат от българското здравеопазване, се оказа, че страната ни е в челната тройка по достъп до лекарска грижа.
България се намира на едно от първите три места в Европа. Като пример само ще посоча, че от получаването на направление за специалист до посещението при него - например във Великобритания минават средно 36 дни, в другите държави периодът е около 27 дни, 11 дни за Холандия. В България това е един ден, в много редки случаи са три дни, коментира д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса.
По време на дискусията пациенти отново поискаха отделен Закон за правата на пациента. Делата за лекарски грешки, заведени от пациенти, се увеличават, посочи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов: Моето лично мнение е, че позитивно би било да има закон, но като си представя колко дебати ще има във връзка с този закон, колко мнение ще се изкажат, колко бавно ще се случи това - не знам дали това от стратегическа и тактическа гледна точка е правилният ход в този момент.
Въпросът с правата на пациентите е необятен, допълни омбудсманът Константин Пенчев. Той включва правата на лекарите, включва социалните права на хората, които имат увреждания и ограничена трудоспособност. Той включва всички сфери на живота. Не е лошо все пак да има закон за пациента, който да изясни на самите потенциални пациенти какви права имат и къде да ги търсят. По-важното е да изясни на самите създатели на този закон, които ще го пишат и приемат, в каква точно посока трябва да се върви.
По време на дискусията за пореден път се подчерта, че у нас няма точна дефиниция на термина "лекарска грешка."
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД