2300 души в Южна Корея са под карантина заради Близкоизточен респираторен синдром

2300 души в Южна Корея са под карантина заради Близкоизточен респираторен синдромСтраховете, породени от регистрираните случаи на Близкоизточен респираторен синдром (MERS) в Южна Корея растат всеки ден, а над 2300 души са били поставени под карантина в опит да се ограничи разпространението му, съобщава CNN.
Над 1800 училища ще бъдат затворени за няколко дни с цел ограничаване на вируса. Сред тях са 1255 училища в провинция Гйеонги край Сеул, където бяха регистрирани първите случаи на MERS и където в американска база е изолиран служител на южнокорейските военновъздушни сили.
Останалите затворени училища са в региона Гангнам, край болницата "Самсунг Сеул", която беше най-тежко засегната от вируса. По официални данни заразените с MERS засега са 87, а от него са загинали шестима.
Столичната администрация поиска от над 1500 души да се поставят под карантина, понеже са взели участие в симпозиум, на които е присъствал заразен с вируса лекар. Кметът Парк Вон-сун заяви, че Сеул обмисля мерки, които ще принудят тези хора да останат вкъщи докато властите определят къде другаде е бил лекарят.
Шефът на полицията Кан Шин-мюн заяви, че полицията ще издаде заповеди за карантина на онези, които е възможно да са заболели от MERS. Ще се справим с всеки, който ненужно ескалира вече съществуващото обществено безпокойство, каза той.
Сержант от южнокорейската армия в момента е изолиран в болницата в базата в Осан, тъй като е дал положителен тест за вируса след като се лекувал в болницата, където бил приет първия пациент с MERS в Южна Корея, който от своя страна се разболял в Близкия Изток. Засега няма други регистрирани заболели в базата.
MERS за първи път беше засечен през 2012 г., но тъй като вирусът е относително нов лекарите и учените все още не знаят какъв е неговият източник и как точно се пренася. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ MERS се прехвърля при близък контакт между хора.
Първият случай в Южна Корея беше регистриран на 20 май, а повечето заболели са се заразили в болниците. Повечето от загиналите са страдали от различни хронични заболявания.
Експерти от Световната здравна организация, които и преди са се борили с MERS са се отправили към Южна Корея, за да преценят как се разпространява той и да съветват властите при ограничаването на разпространението му.
Това е най-значителното огнище на вируса извън Саудитска Арабия, където беше отрит вирусът за първи път. По данни на СЗО в общо 25 страни има потвърдени 1179 случая на MERS.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД