Хроничната венозна болест засяга все по-често млади хора

Kаза за „Здравна поща“ доц. Д-р Димитър ПЕТКОВ, д.м, началник на Отделение по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ “Тракия”, Стара Загора

Хроничната венозна болест засяга все по-често млади хора- Доц. Петков, защо точно през пролетта се провеждат профилактичните прегледи за диагностика на хроничната венозна болест (ХВБ)?
- С настъпването на пролетта и повишаването на температурите оплакванията на пациентите с хронична венозна болест (ХВН) нарастват. Със затоплянето на времето немалка част от хората за първи път обръщат внимание на появилите се по краката им разширени вени и започват да търсят лекарска помощ. С увеличаването на градусите тежестта, напрежението, отоците и размерите на разширените вени прогресират. В някои от случаите се отварят и типичните венозни язви, разположени над вътрешният глезен.
Именно това е водещата причина да провеждаме ежегодните профилактични прегледи за диагностика на ХВБ точно през пролетта.

- Има ли някакви тенденции в заболеваемостта от хронична венозна болест, които установявате при станалите вече традиционни ежегодни профилактични прегледи?
- Определено вече има доказани факти, които са оформили профила на българския пациент с ХВБ и които ни помагат да бъдем по-ефективни в диагностиката и лечението му. Българинът все по-добре познава симптомите на заболяването. В преобладаващата част от случаите е информиран задоволително за прилаганите диагностични подходи, както и за лечението му с най-съвременните средства - ендвенозна лазерна и радиофреквентна аблация и склеротерапия. Като положителен елемент в поведението на нашите пациенти отчитам също нарасналото активно отношение към заболяването и активното търсене на специализирана медицинска помощ за провеждане на адекватно лечение. За съжаление, има и факти, които не са позитивни, но трябва да ги приемем и да се съобразяваме с тях. Един такъв важен елемент от спектъра на заболяването е подмладяването му. Разширените вени все по-често се диагностицират сред младите хора в активна възраст. Също така бих искал да отбележа, че докато преди няколко години сред децата до 15-годишна възраст ХВБ беше изключителна рядкост, днес в кабинетите все по-често преглеждаме и деца с това заболяване.
- Как Вашият екип ще се включи в тазгодишната Национална кампания за диагностика и лечение на ХВБ?
- Както всяка година, така и през тази кампания екипът ни ще бъде един от водещите в страната. Предвиждаме да проведем кампании в Стара Загора, Казанлък и Раднево, като безплатните прегледи ще се извършат от водещите ни съдови хирурзи. В Стара Загора прегледите ще са на 8, 9 и 10 юни и ще бъдат извършени от доц. Димитър Петков, а записването ще бъде на телефон 042/987 754. В Раднево д-р Иван Тенев вече преглежда в Медицински Център 1, а в Казанлък д-р Антон Елкин ще извърши прегледи в Медицински Център “Мазалат”. Информация за кампанията ни можете да намерите и на сайта на болница “Тракия”, на venite.bg и на фейсбук страницата на Отделението по съдова хирургия и ангиолгия.
Изхождайки от големият ни опит, натрупан в предходните години, сме убедени, че кампанията ни и тази година ще помогне на много хора да решат проблемите си с хроничната венозна болест.
„Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД