В резултат от отказ от имунизация след 30 години дифтерията се завърна

В резултат от отказ от имунизация след 30 години дифтерията се завърнаЗа първи път от 30 години в Европа е регистриран случай на заболял от дифтерия. 4-годишно момче в Испания е било диагностицирано със заболяването тази седмица. Поради липса на необходимото лекарство, преди ден е изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Детето е било спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция.
За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който уточни, че животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия.
Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край.
За първи път от 3 десетилетия такъв случай е регистриран в Испания, заболяло е 4-годишно дете, информира д-р Ангел Кунчев: „Случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ на имунизация. Става въпрос за случай, който е регистриран в последните 48 часа - дете, заболяло от дифтерия. Колегите не са имали готовност, тъй като поради липса на случаи, не поддържат резерв от противодифтериен токсин. Въпреки това са успели да намерят такъв от Франция с изтекъл срок на годност, въпреки това е приложен и детето е още живо, но в много тежко състояние," посочи специалистът.
Лекарите в Испания продължават да се борят за живота на малчугана, заради което са им нужни допълнителни количества от животоспасяващия серум.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД