Депутатите оставиха задължителното ваксиниране

Депутатите оставиха задължителното ваксиниранеДепутатите от Комисията по здравеопазване към Народното събрание отхвърлиха законопроекта, предвиждащ отпадане на задължителните ваксини в България.
Против такова изменение в законодателството се обявиха както народните представители, така и здравните експерти.
По време на дискусията министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че такава стъпка е недопустима, тъй като в медицинските среди подобен дебат – „за” и „против” ваксините, изобщо не съществува. По думите му такъв има само в обществото.
Според него цялата медицинска общност е категорична, че ваксините са единственият начин за защита на населението от определени заразни заболявания.
Ако ваксините не бъдат задължителни, има опасност от епидемии, смърт и редица други негативни последици за обществото, категоричен бе Москов.
В края на април народните представители от „Атака“, начело с лидерът Волен Сидеров, внесоха днес законопроект, с който имунизациите да станат "препоръчителни".
Според националистите задължителното ваксиниране противоречи на Конституцията, а ваксините имали много опасни странични ефекти.
Депутатите твърдят, че през последните десетилетия се забелязва значително нарастване на децата болни от аутизъм, както и на децата с церебрална парализа. Нарастването на тези болести било правопропорционално с дължината на имунизационния календар.
Доброволното имунизиране е прието в държавите Германия, Холандия, Люксенбург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия. Не за първи път националистите се опитват да прокарат такава нормативна уредба.
И в началото на миналата година от партията на Сидеров беше внесен проект за изменение в законодателството със същите искания и със същите аргументи.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД