Половината ни лекари работят в трите най-големи градове у нас

Половината ни лекари работят в трите най-големи градове у насПоловината от лекарите работят в трите най-големи града у нас.
От 30 631 медици, регистрирани в Българския лекарски съюз, 8576 практикуват в София. В Пловдив има 3219 доктори, а във Варна - 2825.
От липса на специалисти не могат да се оплачат и болниците в Плевен, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и Русе, пише днес „Преса“.
Въпреки тревожните данни, че всяка година страната ни напускат около 500, от 2012 г. досега броят на практикуващите лекари у нас се е увеличил с 2000 души.
По-голямата част от тях обаче избират да практикуват професията си в големите градове, а в малките населени места и в общинските болници липсват медици от много специалности.
В някои областни центрове няма дори детски кардиолози, ревматолози, инфекционисти, психиатри, патоанатоми.
В десетки лечебни заведения анестезиологът е на повикване и покрива неждите на няколко медицински заведения. Най-малко са лекарите в Разград - 263, Търговище - 28, и Силистра - 287.
Освен че повечето специалисти са съсредоточени в големите градове, друг проблем е липсата на млади попълнения.
Почти половината от лекарите са над 50-годишна възраст. Само 1500 са специалистите под 30 години, а близо 10 000 са в пенсионна възраст.
В групата от 31 до 45 години попадат около 7500 медици.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД