Кардиолози скочиха срещу намаляването на цените на клиничните пътеки

Кардиолози скочиха срещу намаляването на цените на клиничните пътекиДрастичното намаляване на цените на клиничните пътеки за сърдечни болести ще доведе до тежки и необратими последици - задлъжнялост на болниците, забавяне на процесите по лечение и в крайна сметка невъзможност да се прилагат и използват най-модерните методи, апаратура и съвременни медикаменти при лечението на сърдечносъдови болести (остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчно-съдови болести). Това се посочва в официално становище до МЗ, НЗОК, БЛС и медиите, изпратено от ръководството на Дружеството на кардиолозите в България.
Оттам припомнят, че сърдечносъдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб, като в България средно между 60 и 70% от общата смъртност се дължи на сърдечносъдови заболявания.
Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда.
Специалистите посочват, че именно въвеждането и използването на съвременни методи, апаратура и медикаменти позволиха през 2014 г. за пръв път през последните 5 години да бъде отбелязан спад в смъртността от сърдечни болести.
Навременната и качествена медицинска намеса може да предотврати фаталния изход или тежките физически последици за засегнатите.
Съвременните методи и медикаменти позволяват възстановяване на пациентите в рамките на 2 до 3 седмици и тяхното връщане към пълноценния живот, в това число към трудовото си ежедневие.
При неадекватнолечение или лечение, което не използва съвременните медицински достижения, сърдечните заболявания са причина за инвалидизиране на пациентите, най-често в трудоспособната възраст между 30 и 60 години. Това от своя страна води до допълнителна тежест върху социалната система.
Ето защо Дружество на кардиолозите в България изразява несъгласието си с предвижданото намаляване на цените на клиничните пътеки.
Според нас, предвижданата промяна е опит за подмяна на необходимата реформа в здравната система. Настояваме за вземане на адекватно решение и изразяваме готовност да сътрудничим за провеждането на всяка реформа, която е в полза на българските граждани, четем в становището.
Тази седмица започнаха преговори между представителите на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за намаляване на цените на клиничните пътеки с около 20 на сто.
Причина е дупката в бюджета на осигурителната институция и изправените пред фалит десетки болници в страната.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД