С 18.7% да поевтинеят клиничните пътеки иска НЗОК

С 18.7% да поевтинеят клиничните пътеки иска НЗОКЗа да се закърпи дефицитът в тазгодишния бюджет за здраве, Наздорният съвет на Националната здравноосигурителна каса настоява клиничните пътеки да поевтинеят с 18,7%.
Това стана ясно след започналите вчера преговори между представителите на осигурителната институция и Българския лекарски съюз, които обаче завършиха без успех.
От Надзора искат и премахване на някои клинични пътеки от пакета на касата. Идеята е определени процедури да започнат да се извършват в доболничната помощ, а не в болничната, както е сега.
Повод за промените е нарастващият недостиг на средства в портфейла на НЗОК, който вероятно ще доведе до актуализация на бюджета й с около 200 млн. лв. и тази година. Засилва се и кризата със средствата на отделните болници, като според експертите редица общински лечебници може да затворят врати още тази година.
Само през май общо 102 болници в страната са поискали актуализация на бюджета си. Одобрение обаче са получили само 76 от тях, тъй като и касата за поредна година няма да може да се вмести в гласуваните от Народното събрание средства.
На част от тях още при предишното заседание на Надзора е взето решение за отпускане на близо 114 млн. лв. и приспадайки ги оперативното ръководство на касата ще иска от властта още около 67 млн. лв. допълнителни средства.
Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на НЗОК.
Засега представителите на Българския лекарски съюз са твърдо против поевтиняването на клиничните пътеки.
Според съсловната организация намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги.
Преговори по темата ще има и през следващата седмица.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД