Чакали два часа неонатолог за починалото бебе в Тетевен

Чакали два часа неонатолог за починалото бебе в ТетевенОсновното нещо в случая в Тетевен е липсата на адекватно наблюдение преди раждането. Ако въпросната пациентка (бел. ред. – Наташа Габровска) има по-тесен таз, може да се премине към планирано цезарово сечение. В случая не знаем какъв е конкретният казус в пълни детайли, но изглежда говорим точно за тесен таз. Това заяви заместник-директорът на Първа АГ болница „Св. София” д-р Валентина Григорова пред Нова телевизия.
Ако г-жа Габровска е имала тесен таз, а това се мери и доказва, вече се подхожда към конкретния случай. Би могло при тесен таз и при малък плод да се направи пробно раждане. Категорична съм, че е възможно такава трагедия да се предотврати, поясни Григорова.
И д-р Григорова, и д-р Елка Дачева от болница „Св. Анна”, която е близка приятелка на д-р Нина Байчева, отрекоха метода, при който се сяда на корема на родителката, за да роди по-лесно. Дачева поясни, че Наташа Габровска е била с нормално разкритие и добави, че вторият момент при раждането е когато главичката на бебето вече се вижда. Според Дачева, ако са паднали тоновете на бебето, в този момент е трябвало да се използва форцепс, но не висок. Няма тракции – г-жа Габровска има травма от родилната дейност.
Д-р Елка Дачева хвърли „вината” за смъртта на бебето заради липсата на анестезиолог в болницата в Тетевен по време на раждането. В модерна болница, като в „Св. Анна”, при неуспешен форцепс може да се извади бебето за 3-4 минути с цезарово сечение, добави тя. А анестезиологът се е забавил 35 минути, защото не е присъствал от самото начало. Отделно се е чакало два часа от Плевен да дойде неонатолог, т.е. бебето не е имало шанс да оживее.
По вътрешноболнична процедура би трябвало да има анестезиолог, каза д-р Григорова. Двете с д-р Дачева подчертаха, че има куп родилни отделения, които няма анестезиолог.
Ставало въпрос за бившите районни болници – като такива в Тетевен, Троян, Ботевград, Ихтиман, Самоков и т.н.
Ако имате оплакване от лекар, можете да се обърнете към ръководството на съответната болница, към здравното министерство, където има горещ телефон и към Агенция „Медицински одит”. Това заяви вчера, 1 юни, здравният министър д-р Петър Москов по случая в Тетевен.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД