Стартират преговори за по-евтини клинични пътеки

Стартират преговори за по-евтини клинични пътекиОт днес започват преговорите между представителите на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за по-евтини клинични пътеки. Причината - десетки лечебни заведения у нас са на ръба на фалита. Само през май общо 102 болници в страната са поискали актуализация на бюджета си. Одобрение обаче са получили само 76 от тях, тъй като и касата за поредна година няма да може да се вмести в гласувания от Народното събрание портфейл.
На част от тях още при предишното заседание на Надзора е взето решение за отпускане на близо 114 млн. лв. и приспадайки ги оперативното ръководство на касата ще иска от властта още около 67 млн. лв. допълнителни средства.
Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на НЗОК. И тъй като това, според Надзора, не е приемливо, се взема решение да се спази процедурата в подписания рамков договор между касата и лекарския съюз за обеми и цени, където се казва, че когато обемите надвишават договорените цени и обеми, се тръгва към преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки.
Ако не се постигне договореност, е възможно да се стигне до постановление на Министерския съвет за определяне на цените на клиничните пътеки.
От Българския лекарски съюз още миналата седмица се обявиха твърдо против предложението.
В официално съобщение до НЗОК и медиите се посочва, че още в края на 2014 г. и началото на тази година, съсловната организация неколкократно е предупредила, че неминуемо в бюджета на НЗОК ще се появи дефицит от 150-200 млн.лв.
Основна причина за това е лимитирането на дейностите в болниците. Според медиците всяка година недофинансирането на системата води до актуализиране на бюджета на касата, въпреки нереалното, по-ниско остойностяване на самите клиничните пътеки.
Ето защо намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги, поясняват от съсловната организация.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД