Забраниха продажбите на опасни свещи тип фонтани за детски торти

Забраниха продажбите на опасни свещи тип фонтани за детски тортиЗабраниха продажбата на опасни свещи тип фонтани за украсата на детски торти, тъй като при изгарянето си изхвърлят вредни за здравето вещества, които потребителите консумират заедно с хранителния продукт.
При извънредни проверки по магазините в навечерието на Деня на детето от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), са установили масови нарушения при продажбата на пиротехнически изделия.
Изделията се продават без съответствия (маркировка CE), без задължителна инструкция за употреба и в по-голямата част - без информация за производител и вносител на продукта, съобщават от агенцията.
Като най-опасни проверяващите са отбелязали така наречените „фонтани за украса на торти и детски тържества" или както са популярни свещите - фойерверки, които присъстват на всяка празнична маса.
Инспекторите подчертават, че липсата на оценка на съответствието на продукта, както и на указания за употреба, предполага основателни съмнения за неговата безопасност.
Агенцията предупреждава да не се купува пиротехника без CE маркировка, без инструкция на български и без ясно обозначен производител или вносител.
Инспекторите приканват при установени подобни нарушения, потребителите да изпращат сигнали в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.
Към момента на проверката са съставени констативни протоколи за откритите нередности. Предстои продуктите да бъдат изтеглени от търговската мрежа. Проверката ще продължи с изискване на финансови документи от търговците. По този начин ще се достигне до отговорния икономически оператор, пуснал продукта на пазара. От ДАМТН са категорични, че при установяването му ще бъдат предприети съответните принудителни административни мерки.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД