Младите лекари ще получат право на договор с касата

Младите лекари ще получат право на договор с касатаМладите лекари да получат право на договор с касата, да имат възможност да участват в преговорите по НРД, процент от парите на НЗОК в болниците да отива за тях. Това е част от обещанията, дадени на вчерашната дискусия за младите медици. Властите обещаха още покриване на месечната такса от 180 лв. за дефицитните специалности, между 1 и 2 минимални работни заплати за 1000 специализанти по европрограмата "Нови възможности за младите лекари" в следващите 6-7 години, както и над 100 млн. лв. по ОП "Наука и образование за интелектуален растеж".
Махнахме платените специализации, това е първата стъпка. Между 500 и 600 студенти завършват медицина всяка година. Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина. Дали това е трайна тенденция, ще стане ясно тепърва, но засега звучи обнадеждаващо, казва здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от вестника.
Човешките ресурси са най-важни и трябва да мислим за всички - за лекарите и за сестрите. Затова ние ще предложим 405 от средствата в болниците по НЗОК да отиват за възнаграждения на персонала. Освен това искам да припомня, че Националният рамков договор дава възможност лекарите без специалност да работят, като им се полага заплащане с публичен ресурс. Текстовете в чл. 17 и чл. 3, където е упоменато, че лекар без специалност има право да работи под надзора на друг лекар, дават тази възможност, посочва управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов.
Най-големият проблем със специализантите не е самият процес на обучение. Защото те могат да затегнат колана за 4 години, по-големият проблем е къде отиват те след това. Защото на петата година те емигрират, отбелязва пък председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД