Спират кражбите на лекарства в болниците със серия от мерки

Спират кражбите на лекарства в болниците със серия от меркиСерия мерки за контрол и пряко наблюдение на болниците планира здравното министерство, за да прекрати кражбите на лекарства, предимно за онкологията. Сред тях са дори броене на празни опаковки и онлайн следене на пътя на изписваните препарати.
Министър Петър Москов припомни полицейска акция от миналата година в болница във Варна. Тогава директорът на лечебното заведение е заловен да продава скъп онкомедикамент на фирма. Същото лекарство обаче се води отпуснато на пациенти и платено от здравната каса. Москов не разказа схемата, но подозренията са, че става дума за нелегален паралелен износ. Скъпи препарати, при това платени от здравната каса, се крадат от болниците и се продават на фирми, които ги изнасят в страни от ЕС.
Печалбата им е сериозна, тъй като там цените преди облагането с ДДС са по-високи, отколкото у нас. Неофициално се твърди, че пациенти, за чието лечение е платила НЗОК, получават физиологичен разтвор вместо препарат за химиотерапия.
Срещу тази практика министерството планира серия мерки. До 2 месеца на държавните болници ще бъде раздаден софтуер, с който да може да се проследява в реално време пътят на всяка отпусната опаковка и на всеки скъп консуматив. От друга страна, МЗ ще издаде и препоръки за лекарствената политика, които ще трябва да се спазват. В самото министерство ще има хора с оторизация да следят разходите в реално време. Ако се забележи рязко отклонение от средните разходи за системата, първо ще се иска обяснение. При установяване на сериозни нарушения на финансовата дисциплина ще сменям директори, докато не се въведе контрол, каза Москов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД