Заболяемостта от ОРЗ в Старозагорска област е под средната за страната, засега не чакаме грип

Сподели за "Здравна поща" д-р Таня ПЕРЧЕМЛИЕВА, директор на дирекция „Заразни и паразитни болести“ в РЗИ–Стара Загора

д-р Таня ПЕРЧЕМЛИЕВАНастъпването на летния сезон и рязкото повишаване на температурите създават предпоставки за разпространение на летни вируси и бактерии. Това обаче в никакъв случай не означава, че можем отсега да прогнозираме някакъв бум на остри респираторни заболявания или пък на тежък грип с тежки последици, както „алармираха” някои медии в последните дни, обяснява д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Заразни и паразитни болести” в РЗИ-Стара Загора.
Данните на инспекцията показват, че в седмицата от 27 април до 3 май броят на заболелите от остри респираторни заболявания в областта е бил 121. Тенденцията е към намаление на ОРЗ. През предходната седмица те са били 134. Средно за страната заболяемостта е била 173.4 на 10 000, а за Старозагорска област – 84.74 на 10 000, казва д-р Перчемлиева.
Всяко лято регистрираме грип и парaгрипни явления, които наподобяват симптомите на грипа. Аденовируси, ентеровируси, ротавируси и др. циркулират из въздуха и стават причина за различни заболявания. Обикновено те се характеризират с висока температура чревни разстройства, които понякога са доста тежки – изразяват се в повръщане, изтощително разстройство. В по-голямата част от случаите летните неразположения преминават за 3-4 дни, твърди д-р Перчемлиева.
Така или иначе, не можем да се предпазим на 100 процента от вирусите, които „щъкат” навсякъде около нас през топлите месеци. През лятото обаче трябва да сме особено внимателни към личната си хигиена и към храната, която поемаме. Още повече, че в топлите дни хората прекарват много повече време навън, пътуват сред природата, ходят на море и на плаж.
В никакъв случай, ако сте навън, не пийте вода от нерегламентирани източници, колкото и бистра да ви се вижда тя. Преди консумация измивайте добре под студена течаща вода всички плодове и зеленчуци, които ще консумирате. Аз дори съветвам да белите коричката, където е възможно. Задължително дръжте хранителните си продукти в хладилник. Избягвайте бързо развалящите се храни. Не посягайте към храни, които се продават на открито на улицата или на плажа, ако външният им вид не ви вдъхва доверие, съветва д-р Перчемлиева.
Поддържането на добра лична хигиена също е важно. Ръцете трябва да се мият по-често. Добре е да имате винаги в чантата или джоба си влажни кърпички. С тях можете да избършете ръцете и лицето си, ако нямате наблизо течаща вода.
Ако все пак летният вирус е решил да не ви подмине, при първите по-сериозни симптоми на неразположение като рязко покачване на температурата, непрекъснато разстройство и др., е добре да потърсите лекарска помощ. В такива случаи опитите за самолечение могат да бъдат опасни или да утежнят още повече положението ви.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД