8 май - Международен ден на таласемията

262 са страдащите от таласемия у нас
8 май - Международен ден на таласемиятаВсяка година на 8 май в над 60 държави по света се отбелязва Международният ден на таласемията.
Събитието насочва вниманието на обществото към пациентите с това заболяване и напомня, че кръводаряването е важен акт на хуманност, който може да спаси човешки живот.
Таласемията е рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, водещо до тежка анемия.
Лечението е доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна (на всеки 20-25 дни) хемотрансфузионна терапия – кръвопреливане на еритроцитен концентрат.
Необходимо е и ежедневно, животоспасяващо хелатиращо лечение със скъпоструващи лекарства „сираци“ за изхвърляне на натрупващото се в организма и увреждащо органите желязо в следствие на множеството кръвопреливания.
Съществена цел на Международния ден на таласемията е превенцията.
Единственият начин да се предотврати раждането на деца с майорна форма обаче, е изследване на двамата родители за носителство. Такова може да се подозира при постоянно нисък хемоглобин на единия от двамата родители.
Изследването за носителство е задължително при доказано такова при другия родител. В такива случаи може да се прибегне до пренатална диагноза на плода и евентуален аборт по медицински показания.
Организацията на таласемиците в България използва този специален ден, за да алармира младите хора, решили да станат родители, да научат повече за заболяването и да направят необходимите изследвания за носителство на таласемия.
Оттам се обръщат и към цялото общество, насочвайки вниманието към острия недостиг на кръв и призовава всички здрави хора от 18 до 65 годишна възраст, да се включат в кръводарителските кампании, защото един кръводарител спасява три човешки живота.
В България са регистрирани 262 пациенти с тежката форма на таласемия майор, а около 2,5 % от населението са носители на гена на таласемията.
В определени райони процентът на носителство достига и до 6%.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД