Изчезналите два вида инсулин се задържали в складовете на дистрибуторите

Изчезналите два вида инсулин се задържали в складовете на дистрибуторитероверка на Министерството на здравеопазването установи, че складовете на дистрибуторите на лекарства има налични количества от два вида инсулин, който е спрян от производство поради технически причини. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Проверката е предизвикана от сигнали на пациенти, че в аптеките липсват двата препарата. Това става дни, след като техния производител предупреди, че доставките към страната ни ще бъдат спрени за около два месеца. Тогава лекари обявиха, че двата вида инсулин имат заместител, който може да бъде използван от пациентите, без това да предизвика негативни последици от смяната на терапията.
Вчера притежателят на разрешението за употреба на двата препарата е уведомил МЗ, че се изпълнява задължението да се осигуряват необходимите количества инсулини, съобразно потреблението в България. Доставените за месец април количества надхвърлят с 25% средното месечно потребление за страната.
При подадени сигнали за липса на инсулини в конкретна аптека, на място ще бъде извършена проверка, завяват от министерството.
Същевременно от пациентските организации „Заедно с теб” информират в свое писмо до медиите, че през последния месец има десетки сигнали за липсата на препаратите. От там информират, че дистрибуторите ги задържат в складовете, заради паралелен износ. „Всеизвестно е, че инсулините, а и други медикаменти, например  за астма, анемия, някои онкологични заболявания, шизофрения, поради ниските цени се изнасят и препродават в европейския пазар, което е разрешено от Европейска директива за свободно движение на стоки и услуги. Министерство на здравеопазването не може да контролира този процес”, казват пациентите. Те се надяват на спешни законодателни промени, които да контролират паралелния износ на лекарства у нас.  
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД