Онлайн платформа ще ускори времето за одобрение на ин витро процедури

Онлайн платформа ще ускори времето за одобрение на ин витро процедуриОнлайн платформа може да ускори времето за одобрение на ин витро процедурите, които се финансират от държавата и да позволи на повече двойки да се възползват от възможността да имат бебе. Това предлага проф. Хайнц Щромер, основател на Виена Ин Витро център в София.
По неговите думи може да се използва опитът на Австрия, където от 15 години за ин витро процедура се кандидатства по електронен път и одобрението отнема 20 секунди.
Онлайн регистърът осигурява лесен и бърз достъп до данните на всяка ин витро клиника с договор с Австрийския фонд за асистирана репродукция. Информация за лечението на всяка двойка с репродуктивни проблеми се въвежда в реално време, а това позволява постоянен мониторинг.
Според проф. Щромер въвеждането на такава онлайн платформа би била полезна за всички страни – и за пациентите, за клиниките по асистирана репродукция, за пациентските организации и най-вече за държавата.
Електронният регистър дава възможност за точна статистика на извършените процедури, които са платени от Центъра за асистирана репродукция, по-голяма отчетност на дейността на клиниките, а от там и на постоянен контрол на разходваните средства.
По думите му е непбходимо Центърът за асистирана репродукция да изисква и прозрачното докладване на крайния резултат от репродуктивното лечение, а не само наличието или липсата на клинична бременност.
Клиничната бременност не винаги води до раждане и затова тя не може да бъде мерило за крайния успех на лечението. Именно раждането на здраво бебе е истинската цел и успех на лечението като честотата на ражданията спрямо броя на извършените ин витро процедури за даден период, посочва медикът.
Това може да се въведе като изискване и в България.
По този начин ще се знае кой център каква успеваемост постига и колко са реално родените бебета с помощ от държавата.
За трета поредна година Виена Ин Витро център постигна изключително висока успеваемост на живородените бебета. 44% от двойките, на които е направена ин витро процедура в центъра през 2013 г., са се сдобили с дете, сочи статистиката на лечебното заведение.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД