Акушерките у нас се оплакаха от свръхнатовареност

Акушерките у нас се оплакаха от свръхнатовареностИма свръх натоварване на акушерките в България. През 80-те години броят на акушерките в страната е бил около 8 000, а сега е 3000 и средна възраст на този персонал е 50 години. Недостигът е очевиден. Това каза Тони Калушкова, заместник-председател на Алианса на българските акушерки, предаде Фокус.
По думите й от Алианса на българските акушерките трета година алармират Министерството и предходните правителства за спешната нужда от промяна на практиките в посока майчино и детско здравеопазване, въвеждане на акушерски модел на грижа с цел подобряване параметрите на детска и майчина смъртност.
„За съжаление не намираме разбиране и подкрепа в тази насока. Бихме искали в навечерието на Международния ден на акушерката - 5 май, чрез организиране на пресконференция под надслов: „Акушерките - липсващото звено в майчиното и детско здравеопазване в България”, да запознаем обществеността с тази професия и да се опитаме с усилията на всички, имащи отношение към това институции, обществото като цяло, да доближим поне малко модела на детско и майчино здравеопазване в България до този в развитите европейски страни, каза Тони Калушкова.
От Алианса на българските акушерки не приемаме и не търсим начин за оправдаване на Емилия Ковачева. Побоят над бебето е действие, което нито една от нас, като професионалист, не оправдава, допълни още Калушкова.
Тя обясни, че от Алианса ще предложат на Асоциация на професионалистите по здравни грижи да се въведат периодични психотерапевтични тренинги или групи, в които да се работи с хората, които практикуват професията.
„Иска ни се да има сроков период, тоест към всяка акушерска да има изискване на определено време да минава такъв тренинг. Според нас това ще подобри практиката на колегите. Въпреки че този случай е частен и не характеризира практиката на акушерките като цяло”, коментира Тони Калушкова.
Тя подчерта, че нейното мнение по отношение на агресията от страна на Емилия Ковачева не се отличава от това на Алианса на българските акушерски. Аз, като акушерка и човек, не мога да приема такъв акт, такова действие. Мисля, че никой нормален човек не може да го приеме, изобщо всякакъв вид насилие, особено към новородено бебе, каза Тони Калушкова.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД