Катастрофално се топи броят на акушерките у нас

Катастрофално се топи броят на акушерките у насСпоред проучвания над 70% от по-рисковите сегменти в българското здравеопазване са засегнати от проблема с професионалното прегряване.
Причините - интензификацията на труда и намалените ресурси, които се влагат в определени сектори. Към това се добавят и тежките условия на труд, обясни професорът по психиатрия и медицинска психология Дроздстой Стоянов.
Преди дни съдът остави в ареста акушерката, която преби новородено бебе. На този етап няма отговор на въпроса дали тя е имала някакво психическо заболяване, но психолози смятат, че най-вероятно Емилия Ковачева е страдала именно от т.нар. burn out синдром.
В голяма степен случилото се е показател за състоянието на българското здравеопазване. Тези сериозни проценти на професионално прегряване са огледало за организационните проблеми и неуредици в системата, каза проф. Стоянов.
В същото време стана ясно, че акушерката не си спомняла да е била 4-дневното момиченце.
Катастрофално се стопява броят на акушерите, заяви пък бившият здравен министър и акушер-гинеколог Стефан Константинов.
През 1980 г. в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 г. акушерките вече са само 3276. През 1980 г. лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937, съобщи той. Многото болници нямат и достатъчно персонал. В случая с акушерката тя е работила повече от регламентираното. 24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява, каза още той.
Според проучване 30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на синдрома на професионалното изпепеляване, подчерта д-р Константинов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД