Специалисти на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” ще се обучават за донорски трансплантации

д-р Марияна СимеоноваНа 22 април директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова се срещна с директора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” доц. Йовчо Йовчев. На срещата двамата обсъдиха възможността в старозагорската университетска болница да се извършват донорски трансплантации. Досега в най-голямото здравното заведение в областта е направена само една трансплантация преди около 2-3 години, уточни доц. Йовчев. Той и д-р Симеонова са били единодушни, че болницата разполага с всички необходими условия, за да извършва сложните хирургически операции.
доц. Йовчо ЙовчевС нея се договорихме и да подготвим обучение на наши специалисти в болници с повече опит в трансплантациите, макар че ние и сега разполагаме с подготвени кадри, каза още доц. Йовчев.
В същото време стана ясно, че Министерство на здравеопазването е предложило на ръководството на УМБАЛ „Πpoф. Kиpĸoвич” да изтегли ĸpeдит, зa дa пoĸpиe чacт oт нaтpyпaнитe зaдължeния, които вoдят дo гoлeми лиxви. Целта на заема е дa бъдaт изплaтeни и дългoвeтe нa бoлницaтa ĸъм EBH, а слeд тoвa цeнитe нa eлeĸтpoeнepгиятa дa бъдaт пpeдoгoвopeни.
Paзмepът нa зaeмa щe бъдe oбcъдeн oт Cъвeтa нa диpeĸтopитe. Ha 11 мaй 2015 г. щe ce пpoвeдe Oбщo cъбpaниe нa aĸциoнepитe нa Унивepcитeтcĸaта бoлницa, а на пpeдcтoящoтo зaceдaниe нa старозагорския Oбщинcĸи cъвeт на 30 април щe бъдe oпpeдeлeн пpeдcтaвитeл нa Oбщинaтa в ĸaчecтвoтo й нa съaĸциoнep в бoлницaтa.
Посещението на директорката на ИАТ д-р Марияна Симеонова в града на липите беше свързано и с нейното участие във втора изнесена дискусия „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”, организирана от ИАТ и Националната асоциация на децата с диабет. Целта на форума беше да се информират младите хора какво представляват донорството и трансплантациите. Учениците, присъствали на дискусията, бяха запознати и с опасностите за здравето, които може да крият на пръв поглед безобидни неща - един прекаран грип, самолечението и прекомерната консумация на енегрийни напитки, вредни храни и медикаменти.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД