Лекарството ривотрил все още липсва от аптеките

 Лекарството ривотрил все още липсва от аптекитеАсоциацията на родителите на деца с епилепсия ще съди Министерството на здравеопазването. Аргументът е, че липсата на животоспасяващия медикамент Ривотрил застрашава живота на пациенти, обяви Веска Събева, председател на пациентската организация.
Лекарството, което се приема от около 100 хиляди пациенти у нас с различни психични заболявания, излезе от списъка на здравната каса миналата година, защото фирмата не пожела да намали още цената му до нива по референтното ценообразуване.
Това лекарство, както и за другите тежки заболявания, когато излизат от България, трябва да има служба, която да ги внася в страната и да гарантира тяхното разпространение в аптечната мрежа, посочи Събева.
Тя допълни, че след като държавата не гарантира достъп на пациентите до животоспасяващ медикамент, ще се стигне до съда.
Това, че ще има нова форма, че ще има генерик, това не отменя задължението на държавата да се грижи за своите граждани. В момента работим по завеждане на дело срещу Министерство на здравеопазването, ще поискаме и търсенето на персонална отговорност, каза още председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Засега пациентите принудително са си намалили дозите от лекарството и си го доставят от съседните страни, като самата Събева е купила лекарството за петима епилептици в тежко състояние. Уверението на касата е, че на 30 април аптеките ще бъдат снабдени със заместителя на име Клоназепам, който е генерик, но не се знае дали ефектът за лечението ще бъде като с оригиналния продукт.
За момента нямаме никаква представа. Надяваме се, че като е същата молекула, няма да има проблеми. Трагичното е в това, че никой не мисли, че епилепсията е тежко заболяване и никой не може да си играе с живота на хората, каза Веска Събева.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД