Повдигнаха обвинение срещу акушерката, пребила бебе

Повдигнаха обвинение срещу акушерката, пребила бебеСофийски градски съд е повдигнал обвинение срещу акушерка от столичната болница „Софиямед“ за умишлен опит за убийство на дете.
От държавното обвинение съобщават, че по време на нощно дежурство в 2 ч. на 18 април, Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на 4-дневно бебе.
Тя се е опитвала да задуши детето, като е притискала с ръце врата му.
В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето.
На 18 април сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен сърдечен тонус на новороденото и е назначил изследвания и лечение.
По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата.
Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" – София, където и към момента се лекува.
На 21 април лекарски екип от болница "Токуда" е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно-медицински експертизи.
Акушерката Емилия Ковачева е задържана с постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража.
По случая е образувано досъдебно производство, разпитани са множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно-медицински експертизи.
Във връзка с публично предоставената информация от Софийска градска прокуратура, от „Софиямед“ заявиха, че ръководството и екипът на АГ клиниката категорично осъжда криминалното деяние на акушерката.
За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент, не коментирахме подробности по него, казаха от там.
Според говорителят на лечебното заведение акушерката, когато е застъпвала на смяна, не е показала с нищо, че има някакви проблеми или е притеснена от нещо.
Това е непростимо, нечовешко деяние, заявиха от своя страна от МЗ и подчертаха, че постъпката на акушерката е криминален акт, за който трябва да се търси отговорност.
Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева коментира, че се чувства потресена и не може да обясни случая.
Според нея най-тежкото наказание в този случай е отнемане на правата за упражняване на професията. Етичната комисия се е сезирала и може да вземе такова решение, след като приключат по-обстойните проучвания по инцидента.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД