Уникален зелен лазер за безкръвно лечение на простата в "Берое"

д-р Стефан ТеневВчера в старозагорския медицински комплекс "Берое" бяха извършени две уникални безкръвни операции на простата. Това стана възможно благодарение на закупения уникален зелен лазер, производство на американската фирма AMS. „Това е апарат за операция на простатната жлеза. Става много бързо, много по-ефикасно, безболезнено и безопасно. Съкратен е многократно постоперативният период и пациентите се връщат към нормален начин на живот още в рамките на 24 часа след операцията”, каза за "Здравна поща" д-р Стефан Тенев, уролог в здравното заведение.
Лазерът е предназначен за отстраняване на уголемена простата. Излъчваната светлина е със специфична дължина на вълната (532 нанометра), която си взаимодейства с хемоглобина в тъканта на уголемената простата и по този начин по безкръвен път я „изпарява”.
Технологията на работа на лазера е уникална не само у нас, но и в световен мащаб. Манипулацията е абсолютно безкръвна. Методът е изключително подходящ за пациенти със сърдечни операции - изкуствени клапи, съдови протези и такива с поставени коронарни стентове, тъй като не се налага спиране на противосъсирващите средства.
„Досега в столицата цената на операцията беше около 6000 лв., при нас тя ще е в порядъка на 3000-3500 лв. От София до морето ние сме единствените, който предлагаме тази услуга”, допълни д-р Тенев.
Причината за високата цена е фибрата, която води лазерният лъч до зоната за операция. Това е скъп консуматив, който се използва еднократно, заяви д-р Тенев. „Урологията е една от специалностите, където най-бързо навлизат иновациите от всички области на техниката. За последните 15-20 години това преобрази коренно урологията. Всички лекари в отделението сме обучени да работим с апарата”, подчерта д-р Тенев.
"Здравна поща", Василена ГЕОРГИЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД