Около 600 са болните от хемофилия у нас

20150417haemophiliaВсяка година на 17 април отбелязваме Световния ден на хемофилията.
За първи път той се чества през 1989 г., а датата е избрана в памет на основателя на Световната федерация по хемофилия Франк Шнабел. През годините денят се превръща в събитие от световна величина, което се отбелязва в над сто държави.
На този ден неправителствените организации от цял свят защитаващи правата на хората живеещи с Хемофилия А, Хемофилия В, болест на Фон Вилебранд и другите редки вродени на кръвосъсирването провеждат активности с цел осигуряване на по-добра диагностика, съвременно лечение и по-достъпна социална грижа за хората засегнати от тези заболявания.
Хемофилията е вродено заболяване, при което кръвта се съсирва много бавно поради липса или дефектна структура на определен фактор на кръвосъсирването.
Засегнати са само мъже, а дефектният ген се пренася от жени.
Най-очевидната проява на болестта е, че дори и най-лекото нараняване може да доведе до смърт, тъй като е трудно спирането на кръвотечението.
Болестта се среща при един на всеки 100 000 души. В България болните от хемофилия са около 600 души, от които 100 са деца.
В света близо 75% от болните обаче са с оскъдно или никакво лечение.
Необходима е и адекватна профилактична терапия, която да им даде равен шанс със здравите хора. У нас количеството на кръвосъсирващите препарати за болните от хемофилия е от 2 до 4 пъти по-малко в сравнение с другите европейски страни.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД