Увеличават бюджета за спешна помощ и хемодиализа

Увеличават бюджета за спешна помощ и хемодиализаБюджетът на болниците, които оказват спешна помощ и извършват хемодиализа, ще бъде увеличен. Това реши на последното си заседания Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса.
Парите няма да се вземат от резерва на осигурителната институция, а ще бъдат за сметка на лечебните заведения, които реално не поемат спешни случаи.
В предишни години бюджетът за лечение на хемодиализно болни беше изваден в отделно перо извън бюджета на лечебните заведения за болнична помощ, макар че те също получаваха тези финансови средства.
Сега също ще бъде направена такава корекция, за да няма противопоставяне и да можем да гарантираме лечението на болните, които са на хемодиализа. Т.е. там, където се извършва хемодиализа, ще се увеличи още малко бюджетът на лечебното заведение, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Анализ на здравното министерство е установил, че лечебните заведения, в които постъпват много спешни пациенти, имат по-малки бюджети.
Според новата методика те трябва да имат финансиране до 95 на сто спрямо платеното им през миналата година. В същото време болници без спешност трябва да получат до 90%.
Междувременно от началото на този месец има намаление с около 30 процента във финансирането за лекарства на онкоболните при болничното им лечение за някои от комплексните онкологични центрове в страната. Причината е, че се наблюдава завишение в средствата, които се използват за онколекарства в тези центрове.
„Здравна поща”
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД