През юни преразглеждат методиката за плащане на болниците

д-р Иван КокаловСлед като новата методика за разплащане с лечебните заведения разгневи пациенти, съсловни и пациентски организации и изкара лекарите в страната на протест навръх професионалния им празник, здравните власти вече са готови да преговарят.
Скандалната методика ще бъде преразгледана, но вероятно това ще се случи чак през юни, след като изтече първото тримесечие от влизането й в сила. Това заяви пред БНР председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и член на Надзорния съвет на касата д-р Иван Кокалов.
Той бе единственият представител на надзора, който не подписа влизането в сила на документа през средата на март.
Анализът ще разгледа силните и слабите й страни, за да се намери нов подход.
Новите правила предвиждат лечебните заведения да получат с 10% по-малко пари от разходите си през миналата година, а за спешните случаи - 5% по-малко.
От сдружението на общинските болници твърдят, че бюджетите на отделни болници в страната вече са орязани с над 20% на база миналогодишните им разходи.
Медиците са единодушни, че здравните власти са обърнали принципа "парите следват пациента" в принципа "пациентът следва парите". Целта на новата методика на плащане е да дисциплинира болниците, а оттам и да се намали преразходът на средства.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД