Диабетици променят терапията си заради липса на три вида инсулин

 Диабетици променят терапията си заради липса на три вида инсулинЗаради липсата на три вида от човешкия инсулин Insuman, диабетиците, които го използват, ще трябва да променят терапията си. За проблема пациентски организации и фирмата доставчик сигнализираха още преди седмици, но чак днес НЗОК е уведомила договорните си партньори. Става дума за недостиг на пазара у нас на Insuman (рекомбинантен човешки инсулин), поради възникнал производствен проблем. Възстановяването на нормалната доставка се очаква да бъде през месец юли 2015 г.
Фирмата производител е уведомила Националната здравноосигурителна каса. В Централното управление на касата е получено писмо и от председателя на Управителния съвет на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев за проблема.
Заради недостига на медикаментите общопрактикуващите лекари и ендокринолозите - договорни партньори на институцията, следва да информират пациентите си, които се лекуват с една от трите форми на продукта - Insuman 100 IU/ml, Insuman Comb 25 IU/ml и Insuman Rapid 100 IU/ml, за временната липса на лекарството и за необходимостта да бъдат променени терапиите им. Здравноосигурените, които са започнали терапевтичен курс с цитираните лекарствени продукти, трябва да се обърнат към лекуващия лекар за терапевтична алтернатива. Лекарите трябва да изберат най-подходящото лечение с човешки инсулини, предлагани от други две фирми производителки, така че да не се влоши качеството на живот на диабетно болните, казват от НЗОК.
Днес НЗОК, чрез районните здравноосигурителни каси, информира договорните си партньори - изпълнителите на медицинска помощ и аптеките, за възникналия проблем и за възможностите за неговото разрешаване в полза на пациентите. Национална пациентска организация се ангажира своевременно да уведоми пациентите за належащите промени в тяхното лечение.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД