Предлагат джипита също да влязат в ТЕЛК-овете

Предлагат джипита също да влязат в ТЕЛК-оветеНОИ трябва да има правото да връща хора с увреждания на допълнителен преглед при съмнения, че инвалидната им пенсия е отпусната с фалшива епикриза.
Това заяви социалният министър Ивайло Калфин във връзка със законодателните промени за затягане на контрола и спиране на източването на пенсионната система.
Калфин посочи, че сега медицинските комисии към осигурителната институция могат да обжалват решенията на ТЕЛК само по документи. С допълнителни прегледи обаче ще могат да се установят фактите.
Министърът изтъква, че над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии.
Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите.
Според него лекарската комисия за ТЕЛК-овете трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво все пак могат да работят тези хора, за да бъдат пълноценни.
Друго негово предложение е в експертните лекарски комисии, които преценяват процента нетрудоспособност, да влязат общопрактикуващи лекари срещу допълнително заплащане. Логиката е, че сега лекарите в ТЕЛК са претоварени, зле платени и ниско мотивирани.
Обсъжда се и свързване на системите на здравната каса и НОИ.
Идеята е по информацията за предписваните лекарства да се проследи дали кандидатът за инвалидна пенсия действително има тежко заболяване. Финалните решения за реформирането на системата на ТЕЛК ще станат ясни до 16 април. Тогава се очаква да се произнесе междуведомствената работна група, която се оглавява от здравния министър д-р Петър Москов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД